tisdag 25 augusti 2015

Trendingt på hästdressfronten

Fick en fråga av en av bloggens läsare (tack som fan Lasse!):
"Vad är trendigt på hästdressfronten?"

Jaa du, man kan knappt tro det, men det är faktiskt en hel del.
Hästdressar (-er?) har varit trendigt ända sen förra sekelskiftet (alltså inte 19 till 20 utan 18 till 19 om ni förstår?), dock är det så att det är så förbannat få som bryr sig om det att det passerat näst intill obemärkt. Endast seriösa trendsetters och modebloggare hänger med (undertecknad räknas dit om ni inte visste det).

Vi tar det från början...

Nån gång runt 1898 började man experimentera med lera, det började med att man täckte en hel stad i lera och slängde i några hästar för att se hur det skulle funka.

Det gick helt OK vilket resulterade i 1899 års trend, lerhästen. Åren efter försökte några kladdiga fåglar haka på trenden, men få uppskattade lergöken och lerduvan.

När man sen tröttnade på att få arslet fullt med lera efter några år (cirka 1910) gick man över till att klä hästen i clowner. Men på grund av en extrem clownbrist fick trenden inte sånt genomslag man hade hoppats på i branschen.

Efter en kort men intensiv clowntrend kom så äntligen "svinhästtrenden" på 30-talet.
Det var inte så populärt med hästar, av förklarliga skäl, så man klädde hästen i svinapäls. Blev skittrendigt och alla ville vara med. Araber, PRE's, engelska fullblod, Tallasee Walking horses, Lippizanare; alla ville vara med. På bilden en het Shettis med sin ryttare.


När sen det kalla kriget drog igång tog man i från tårna och byggde in hästen i trä. Den Träjanska hästen har vi väl alla hört talas om?

Sen kom vi in i 70-talets flower power-trend och hästarna fick ett mer naturligt utseende, så att de kunde smälta in omgivningarna på ett bättre sätt. Havremoppe blev ett populärt uttryck under perioden.  Många tjejer fick, helt utan att den uppvaktande parten visste det, en häst i present när det enda de egentligen ville ge var en bukett blommor. Sedär hur det kan gå.


80-talet var så bedrövligt tråkigt vad gäller hästdressar så det hoppar vi över och går raskt över till 90-talets trend. Hästlös. Hästarna togs bort helt ur ekvationen och det slutade med att a2+b2=hästlös. Här kan ni se hur det kunde se ut på en helt vanlig ridlektion i mitten på 90-talet. Här försöker man rida i volt på C, men man ser att vissa i gruppen har svårt att ställa kroppen korrekt och resultatet blir som ni kan se, katastrofalt. Passgång och tölt, allt på en gång.
Som tur var insåg man efter några år att ridning utan häst var som korv utan häst; smaklöst.


När vi sen kliver över det senaste sekelskiftet (alltså 19 till 20 och inte en minut senare) och går in i vad vi modebloggare brukar kalla "modern tid" så hittar vi några intressanta hästdresstrender.
Först kom "en-häst-till-alla-barn"-trenden. Kanske var det en och annan som trodde att alla barn skulle få varsin häst? Nähäää.. inte då. EN häst till alla barn. Skitfräckt!

Nåt år senare kom "Horse posing", vilket var en föregångare till årets trend (se nedan). Gick helt enkelt ut på att stå/sitta/ligga/hänga/sväva på ett lustigt sätt i närheten av en lustig, eller i vissa fall olustig, häst.







Och här är vi nu. 2015. Året då de flygande hästarna äntligen fick ett uppsving.
Kanske inte så mycket till dress, men vafan, kom igen. FLYGANDE HÄSTAR!!
Kan det bli trendigare??






Så nu väntar vi bara på att den här trenden ska komma ner på jorden, kanske rentav lägga sig, så att vi kan gå vidare och hitta på nya trender. Vem vet vad som kommer närhäst?

Inga kommentarer: